Erasmus+ program keretében Szicíliában járt iskolánk küldöttsége

2019. június második hetében a Nyíregyházi SzC Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakgimnáziuma és Kollégiuma képviseletében 4 tanár és 4 diák vett részt Szicíliában, Mazzarinoban az Erasmus Plus KA2 „Business without Borders” második találkozóján.
A Cipruson szerzett tapasztalatok segítségével már magabiztosabban néztünk a programok, tennivalók és feladatok elé, melyek színesítették az Olaszországban eltöltött egy hetet. Fő célunk az előző találkozón megszületett üzleti ötletek bővítése, gyakorlatba való átültetése, valamint a vállalkozói lét alapjainak megtapasztalása, és a mazzarinoi iskola segítségével a bemutatókat és előadásokat kiegészítve egy helyi, sikeresen működő vállalat meglátogatásával testközelből láthattuk, hogy mit is jelent ez igazán.

Az Etna, és gyönyörű szicíliai városok – Catania, Taormina, Cefalú és Palermo- látogatása mellett az igazi izgalmat az új, olasz családunkba való beilleszkedés jelentette. A nyelvi és szokásbeli különbségek sok vicces helyzetet szültek. Az idegennyelvek tudásának szükségességét nem csak az új, olasz családunkba való beilleszkedés során, hanem a különböző országokból érkező diákokkal való kapcsolattartáskor is érezhettük, akikkel a közös társalgási nyelvnek az angol bizonyult.

A különböző kultúrák és szokások megismerése igazán érdekessé tette a programot, és sok, messzire nyúló barátságra tehettünk szert. Nem csak élménnyel, hanem rengeteg tudással is távoztunk, amit mind a jövőben, mind az októberben, Erdélyben megrendezésre kerülő harmadik találkozón kamatoztatni tudunk majd!

szicilia

Pallai Zsófia
10.B