2019. június második hetében a Nyíregyházi SzC Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakgimnáziuma és Kollégiuma képviseletében 4 tanár és 4 diák vett részt Szicíliában, Mazzarinoban az Erasmus Plus KA2 „Business without Borders” második találkozóján.
A Cipruson szerzett tapasztalatok segítségével már magabiztosabban néztünk a programok, tennivalók és feladatok elé, melyek színesítették az Olaszországban eltöltött egy hetet. Fő célunk az előző találkozón megszületett üzleti ötletek bővítése, gyakorlatba való átültetése, valamint a vállalkozói lét alapjainak megtapasztalása, és a mazzarinoi iskola segítségével a bemutatókat és előadásokat kiegészítve egy helyi, sikeresen működő vállalat meglátogatásával testközelből láthattuk, hogy mit is jelent ez igazán.

Az Etna, és gyönyörű szicíliai városok – Catania, Taormina, Cefalú és Palermo- látogatása mellett az igazi izgalmat az új, olasz családunkba való beilleszkedés jelentette. A nyelvi és szokásbeli különbségek sok vicces helyzetet szültek. Az idegennyelvek tudásának szükségességét nem csak az új, olasz családunkba való beilleszkedés során, hanem a különböző országokból érkező diákokkal való kapcsolattartáskor is érezhettük, akikkel a közös társalgási nyelvnek az angol bizonyult.

A különböző kultúrák és szokások megismerése igazán érdekessé tette a programot, és sok, messzire nyúló barátságra tehettünk szert. Nem csak élménnyel, hanem rengeteg tudással is távoztunk, amit mind a jövőben, mind az októberben, Erdélyben megrendezésre kerülő harmadik találkozón kamatoztatni tudunk majd!

szicilia

Pallai Zsófia
10.B

A Nyíregyházi SZC Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakgimnáziuma és Kollégiuma tanárai és 12 tanulója Törökországból, Norvégiából és Portugáliából 17 diákot és 8 tanárt fogadott az Erasmus+ KA 2 „The Pursuit of Happiness: S.M.A.R.T” című projektje keretében 2019. április 25-29. között.

A rövid távú diákcsere partneri találkozót a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Digitális Alkotóműhelyében nyitotta meg Gurbánné Papp Mária főigazgató asszony és Szabó Attila, iskolánk igazgatója. A projekt témájához szorosan kapcsolódik a Digitális Alkotóműhelyben bemutatott legújabb technikai eszközök - 3D nyomtató, robotika, dróntechnológia -, melyeket a tanulók ki is próbálhattak.

A személyes találkozó keretében a vendégek megismerték iskolánkat, előadásokat hallhattak internetes applikációkról és interaktív informatika órán is részt vettek. Szintén a projekt- feladatokhoz kapcsolódóan ellátogattunk a Nyíregyházi Állatparkba és az Élményfürdőbe, illetve lehetőség volt a lovaglás alapjait is elsajátítani. A budapesti kiránduláson a csoport tagjai megismerkedtek fővárosunk nevezetességeivel és ellátogattunk a Leonardo da Vinci kiállításra is.

Izgatottan várjuk a következő találkozót, melyre Norvégiában (Stavanger) kerül sor 2019. szeptember második hetében.

Kissné Sinka Éva (projektkoordinátor)

Egy hét Törökországban A Nyíregyházi SZC Széchenyi István Közgazdasági Informatikai Szakgimnáziuma és Kollégiuma nyertes Erasmus+ pályázatának köszönhetően az iskola 6 tanulója és 3 tanára kapott lehetőséget arra, hogy egy hetet töltsenek el Törökország fővárosában, Ankarában.

A projekt címe: The pursuit of happiness: SMART, a projekttalálkozók alkalmával a diákok szabadidős tevékenységeket próbálhatnak ki hagyományos módon illetve a modern technikai eszközökkel. A hét első napját az iskolában töltöttük, ahol találkoztuk a többi nemzettel (Norvégia, Portugália) és mindenki bemutatta országát, városát és iskoláját. Ezek után két csoportra bontva folytatódtak a programok. A csoportok felváltva tanultak új applikációkat, szereztek informatikai ismereteket és gyakorolták a tenisz alapjait. Kedden a résztvevők különböző táncos mozgásokat tanulhattak. Délután egy új művészettel (marbling) ismerkedtük meg és lehetőséget kaptuk arra, hogy ki is próbáljuk magukat benne. A következő nap zenéléssel telt, különböző zenei stílusokat hallhattuk az iskola diákjainak előadásában.

Ankarában meglátogattuk többek között a híres Anıtkabir mauzóleumot, ahol Mustafa Kemal Atatürk életét ismerhettük meg és bejártuk a történelmi óváros nevezetességeit. Pénteken egy igazán különleges helyre, Kappadókiába kirándultunk. Itt felfedeztük a sziklák belsejébe vájt régi lakásokat és azok történetét.

A diákok török családoknál voltak elszállásolva, így betekintést nyerhettetek a helyi családok minden- napjaiba, megtapasztalták a családok vendég szeretetét és a különbségeket a mindennapi életben. A nehéz búcsú ellenére mindenki felejthetetlen élménnyel és új barátokkal gazdagodott. Nemsokára újra találkozhatunk, ugyanis a program Magyarországon folytatódik 2019. áprilisában.

Varga Imola, 11.B

A Nyíregyházi SZC Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakgimnáziuma és Kollégiuma intézmény koordinátorként sikeresen pályázott az Erasmus Plus KA 2 keretében a „Business Without Borders” című projektre. A projekt keretében az első tanári partneri találkozóra Portugáliában, Lousado városában került sor 2018. november 11-17.-e között.

 A projektben résztvevő országok Magyarország mellett: Ciprus (Pafos), Szicília (Mazzarino), Románia (Csíkszereda) és Portugália (Lousado).

A személyes találkozó keretében pontosításra kerültek a 2018.09.01 – 2020.08.31. közötti mobilitások alkalmával teljesítendő feladatok, célkitűzések. A koordinátor ország jó gyakorlatokat, tapasztalatokat mutatott be a partnereknek a diákvállalkozásokkal kapcsolatban. Ehhez csatlakozott a találkozó helyszínéül szolgáló portugál Forave iskola diákjainak bemutató előadásával, az országukban több éve működő JA szervezet valamint sikeresen működő vállalkozók tevékenységét ismertető prezentációival.

A partneri találkozó hozadéka minden ország számára azonos volt: egyre nagyobb elhivatottsággal belevágni a projektben megvalósítandó feladatok sokaságába csapatmunkában, abban bízva, hogy a program végére nemzetközi szinten, helyi sajátosságokat figyelembe véve betekintést nyerhetünk a vállalkozói lét azon elemeibe, melyeket meg kell ismerni egy piacgazdaság keretei között működő cég beindítása előtt.

Találkozunk 2019. márciusában, Ciprusban, Pafos városában.

Huriné Verdes Tímea
szakmai tanár-projekttag

logo szechenyi koh
logo szechenyi koh