Nyíregyházi SzC Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakgimnáziuma és Kollégiuma

Határtalanul! - Székelyföldi tapasztalatszerzés (beszámoló)

A Határtalanul! program azért jött létre, hogy magyar diákok a szomszédos országok magyarlakta területein élő magyarokkal kapcsolatot és barátságot építhessenek. De természetesen a másik ország megismerése, kultúrájuk felfedezése és a közgazdasággal kapcsolatos témák átbeszélése is egy igen fontos tényezője a programunknak, melyet a csíkszeredai Joannes Kajoni Szakközépiskola 10. osztályával valósítottunk meg.

 

2018 áprilisában el is utaztunk Csíkszeredára, közben több településen is meg-megállva, mint például Nagyszalontán, ahol meglátogattuk a Csonka tornyot és meghallgattunk egy érdekes előadást az Arany János Múzeumban.

Az 5 nap alatt nagyon érdekes programokkal vártak bennünket, volt lehetőségünk sörgyárat látogatni, túrázni, várost nézni, új ételeket felfedezni és természetesen az ott élőkkel megismerkedni. A fogadó iskola megtekintése után előadást tartottunk a magyar forintról és arról, hogy a takarékosság mennyire fontos napjainkban is. Az ottani testvérosztállyal lelkesen dolgoztunk a közös projekt elkészítésében, de szívesen töltöttük együtt a kevés szabadidőnket is az ottani diákokkal.

Nagy élményt jelentett az Ezeréves határnál eltöltött idő, ahol tényleg visszamehettünk az időben. Túrázni voltunk a Szent-Anna tónál, majd másnap körbe sétálhattuk a Gyilkos- tavat és a Békás szorosnál is eltölthettünk egy félórát, hogy megcsodálhassuk a tájat és gyönyörködhessünk a felénk emelkedő hegyeken. Körbe néztünk Csíkszeredán, Székelyudvarhelyen és Sepsiszentgyörgyben, ahol meglátogattuk a Székely Múzeumot. Hazafelé még lehetőségünk volt Parajdon a sóbánya megtekintésére és eltölthettünk egy kis időt Korondon is. Rengeteg számunkra ismeretlen ételt ettünk, gondolok itt például a csorba levesre, amihez hasonló ízt én személy szerint még nem éreztem és nagyon érdekes volt.

Nagyon élveztem ezt a látogatást, remek élmény volt egy új közeget megismerni, ahol ugyan úgy és ugyanolyan magyarok élnek, mint mi vagyunk. Remélem lesz még alkalmam újra és újra visszatérni Székelyföldre.

>hatartalanul 0001 hatartalanul 0002 hatartalanul 0003hatartalanul 0004hatartalanul 0005hatartalanul 0006


Telefonszámunk:
(70) 1995 667


Adója 1%-át ajánlja fel iskolánk alapítványának:
Széchenyi 75 Alapítvány, Nyíregyháza
19210094-1-15

Aktuális osztályórarendek 2018/19-es tanév

Iskolai teljes órarend PDF formátumban