Nyíregyházi SzC Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakgimnáziuma és Kollégiuma

Székelyföldön a Határtalanul program keretében

A Határtalanul! program azért jött létre, hogy magyar diákok a szomszédos országok magyarlakta területein élő magyarokkal kapcsolatot és barátságot építhessenek. De természetesen a másik ország megismerése, kultúrájuk felfedezése és a közgazdasággal kapcsolatos témák átbeszélése is egy igen fontos tényezője a programunknak, melyet a csíkszeredai Joannes Kajoni Szakközépiskola 10. osztályával valósítottunk meg.

 2018 áprilisában el is utaztunk Csíkszeredára, közben több településen is meg-megállva, mint például Nagyszalontán, ahol meglátogattuk a Csonka tornyot és meghallgattunk egy érdekes előadást az Arany János Múzeumban.

Az 5 nap alatt nagyon érdekes programokkal vártak bennünket, volt lehetőségünk sörgyárat látogatni, túrázni, várost nézni, új ételeket felfedezni és természetesen az ott élőkkel megismerkedni. A fogadó iskola megtekintése után előadást tartottunk a magyar forintról és arról, hogy a takarékosság mennyire fontos napjainkban is. Az ottani testvérosztállyal lelkesen dolgoztunk a közös projekt elkészítésében, de szívesen töltöttük együtt a kevés szabadidőnket is az ottani diákokkal.

Nagy élményt jelentett az Ezeréves határnál eltöltött idő, ahol tényleg visszamehettünk az időben. Túrázni voltunk a Szent-Anna tónál, majd másnap körbe sétálhattuk a Gyilkos- tavat és a Békás szorosnál is eltölthettünk egy félórát, hogy megcsodálhassuk a tájat és gyönyörködhessünk a felénk emelkedő hegyeken. Körbe néztünk Csíkszeredán, Székelyudvarhelyen és Sepsiszentgyörgyben, ahol meglátogattuk a Székely Múzeumot. Hazafelé még lehetőségünk volt Parajdon a sóbánya megtekintésére és eltölthettünk egy kis időt Korondon is. Rengeteg számunkra ismeretlen ételt ettünk, gondolok itt például a csorba levesre, amihez hasonló ízt én személy szerint még nem éreztem és nagyon érdekes volt.

Nagyon élveztem ezt a látogatást, remek élmény volt egy új közeget megismerni, ahol ugyan úgy és ugyanolyan magyarok élnek, mint mi vagyunk. Remélem lesz még alkalmam újra és újra visszatérni Székelyföldre.

Schali Dóra 10.A

hatartalanul 0001
hatartalanul 0002 hatartalanul 0003 hatartalanul 0004 hatartalanul 0005hatartalanul 0006


Telefonszámunk:
(70) 1995 667


Adója 1%-át ajánlja fel iskolánk alapítványának:
Széchenyi 75 Alapítvány, Nyíregyháza
19210094-1-15

Aktuális osztályórarendek 2018/19-es tanév

Iskolai teljes órarend PDF formátumban