Nyíregyházi SzC Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakgimnáziuma és Kollégiuma

„Business Without Borders” Erasmus+ projekt keretében rövid távú diákcsere Ciprusban

A Nyíregyházi SZC Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakgimnáziuma és Kollégiuma intézmény projekttagjai az Erasmus Plus KA2 „Business Without Borders” című projekt keretében Ciprusra utaztak, Pafos városába., Az első rövid távú diákcsere partneri találkozóra 2019. március 18-23. között került sor.

A találkozón 3 fő tanár és 4 fő diák (Pál Panna, Sass Csenge, Pivnyik Levente, Sveda Levente) képviselte Magyarországot: Ciprus (Pafos), Szicília (Mazzarino), Románia (Csíkszereda) és Portugália (Lousado). mellett.

A személyes találkozó keretében a diákok előadásában bemutatásra került valamennyi ország gazdasági helyzete, oktatási rendszerének sajátossága, valamint a projekt témájához kapcsolódóan a jellemzően előforduló, sikeresen működő nagyobb vállalkozások.

Nicosiába, Pafosba tett kirándulások, a helyi ünnepi rendezvények látogatása tették még érdekesebbé és szórakoztatóbbá a találkozókat, melynek keretében a diákoknak lehetősége volt a közös munkanyelv, az angol nyelvi készségek fejlesztésére, a különböző kultúrák megismerésére, a barátságok kialakítására.

A résztvevőket azonban már a kezdetektől fogva egy konkrét téma tartott lázban, melynek felfedésére az utolsó napon került sor. Mi lesz az az üzleti ötlet, amit a projekt célkitűzéseként megvalósítanak az partnerek?

Színes a paletta: falusi turizmus (Románia), sport tevékenységek koordinálására irányuló aplikációk (Ciprus), társadalmi felelősség vállalás keretében újrahasznosított termékek készítése (Portugália), a nutella sikerén felbuzdulva saját előállításúj íz harmóniával rendelkező krémcsoda (Szicília), valamint saját öltetek alapján egyedileg készített társasjátékok készítése a szórakozás és tanulás elősegítése, reformálása keretében (Magyarország).

A diákok és tanáraik egyaránt lelkesedve és megelégedve fogadták a projekt megvalósítását meghatározó üzleti ötleteket.

A találkozó elérte a célját, nem kis feladat áll a diákok előtt: megalapítani a vállalkozásokat a helyi szokásoknak, eljárásrendnek megfelelően, megtervezni a vállalkozás bemutatásáról szóló plakátokat, valamint fejleszteni a közös üzleti szótár szókincsét, megalapozni a vállalkozások jövőbeni működésének feltételeit.

Izgatottan várjuk a következő találkozót, melyre Szicíliában kerül sor 2019. június második hetében.

Huriné Verdes Tímea
szakmai tanár-projekttag

20190318 114029

20190320 112038

20190320 112155


Telefonszámunk:
(70) 1995 667


Adója 1%-át ajánlja fel iskolánk alapítványának:
Széchenyi 75 Alapítvány, Nyíregyháza
19210094-1-15

Aktuális osztályórarendek 2018/19-es tanév

Iskolai teljes órarend PDF formátumban